Taal

 • Voer voor paarden (7) – de oplossing

  Voer voor paarden (7) – de oplossing

  Door in Taal print

  Ik had het beloofd en ik hou ervan mijn belofte na te komen. Bij deze dus de oplossing van de cryptogrammen van 8 februari.

  De gok van een detective (9)
  Bij deze opgave is het belangrijk om te weten dat gok een ander woord is voor neus. Als je dat eenmaal weet, is de opgave niet zo moeilijk meer. Je komt dan al gauw uit bij speurneus, wat een ander woord is voor detective. Het lastige aan deze opgave is dat neus niet de meest gebruikelijke betekenis van gok is. Hierdoor word je gelijk op het verkeerde been gezet. En als je die betekenis niet kent, kom je er zonder hulp van een woordenboek al helemaal niet uit.

  Geen homo leest die erotische lectuur (9)
  Deze opgave bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte is Geen homo en het tweede gedeelte is erotische lectuur. Voor Geen homo is er eigenlijk maar één synoniem: hetero. Het tweede gedeelte is wat lastiger omdat lectuur van alles kan zijn. In dit geval wordt er roman mee bedoeld. Meer hoef je eigenlijk niet te weten. Combineer hetero en roman en je komt op heteroman (= geen homo en hete roman = erotische lectuur).

  Steengoede muziek (4)
  Dit is een vrij eenvoudige opgave. Beide woorden in de omschrijving slaan op het woord dat wordt gezocht. In dit geval is dat rock. Rock is een muziekgenre en het Engelse woord voor steen.

  Wielrenners in het leger (7)
  Als je wat van wielrennen weet, is deze opgave een makkie. Wielrenners rijden namelijk in een peloton. En een peloton is ook een afdeling in het leger.

  Draaideurvolk (5)
  Deze opgave is behoorlijk pittig. Dit komt doordat er qua betekenis geen verband is tussen draaideur en volk. Je moet dus op zoek naar een volk dat op de een of andere manier ook draaideur verklaart. En dat is lastig. Er zijn namelijk nogal wat volken en je weet niet hoe je draaideur moet interpreteren. De oplossing van deze omschrijving is Inuit (synoniem voor Eskimo). Nu pas wordt ook duidelijk waar draaideur op slaat: in, uit.

  B t/m Z en 1 t/m 7 (8)
  Wat deze opgave lastig maakt, is de belangrijke rol van wat er niet wordt genoemd: de A en de 8. Als je dat eenmaal hebt uitgevogeld, wijst alles zich vanzelf. B t/m Z komt achter de A en 8 (acht) komt na 1 t/m 7. De oplossing is dus achterna (achter ’n a, acht erna).

  Blijft alleen nog de titel van deze blog over. Een synoniem voor paarden dat meteen een synoniem is voor hun voer in 7 letters. Knollen!

  Auteur: Jan-Maarten Bomhof

   

  Deel dit!

  PassworD
  vertalingen | advies | tekstschrijven | tekstdiensten | training | InDesign | XML | totaalconcept |

Stuur een reactie

*


© Copyright PassworD text fusion