Blog

 • Vertalen? Eerst studeren!

  Vertalen? Eerst studeren!

  Door in Blog print

  Dat kan ik ook

  Ik werk nu drie maanden voor PassworD. Het vertaalwerk waar mijn collega’s dagelijks mee bezig zijn, begint mij steeds meer te boeien. Ik ben aangenomen als tekstschrijver en communicatiemedewerker. Toch zou ik graag eens wat vertalen. Ik stelde daarom het volgende voor aan Joke: “Laat mij eens een Engelse tekst naar het Nederlands vertalen. Ik heb Engels gedaan op hbo-niveau en kan goed tekstschrijven in het Nederlands. Wat houdt me tegen?”

  Probeer het maar

  “Vakkennis”, antwoordde Joke resoluut. “Vakkennis? Ik hoef alleen maar te vertalen”, opperde ik. Joke zette me aan een tekst voor een van onze klanten, een grote financiële dienstverlener. “Ga die maar eens vertalen”, antwoordde Joke met een lach op haar gezicht. Ik begon fanatiek en vol goede moed.

  Toch wel lastig

  Ik stuitte in de eerste zin op de begrippen ‘underweight’ en ‘overweight’. In het Nederlands: ‘overweging’ en ‘onderweging’. Maar om de zin te begrijpen en vervolgens in de juiste context te vertalen, moest ik wel weten wat die begrippen inhouden. Na veel zoeken kwam ik erachter dat overweging betekent een bepaald fonds meer belegt in een bepaald aandeel dan de benchmark doet. Vervolgens moest ik opzoeken wat een benchmark was … Bij onderweging is trouwens precies het tegenovergestelde het geval.

  Wirwar van begrippen

  Maar daarmee was ik er niet. Ik kwam begrippen tegen als outperformance, underperformance, verkrapping door centrale banken, allocatie van aandelen, diversificatie van beleggingen en kwantitatieve verruiming. Stuk voor stuk reden om de boeken in te duiken, om uit te zoeken wat deze termen inhouden. “En dat is precies wat ik je wil laten zien”, zei Joke. “Als je roept dat je een bureau bent dat alles weet van financiële vertalingen, moeten de vertalers ook geschoold zijn op dat gebied.”

  De boeken in

  Deze confronterende ervaring met mijn eerste vertaling heeft ertoe geleid dat ik bezig ben aan mijn eerste lesboek: “Beleggen voor dummies”. Daarnaast spit ik alle financiële termen uit ons vertaalgeheugen door en probeer ze voor mezelf te omschrijven. Het is geen makkelijke kost, maar ik zet door. Om te kunnen vertalen moet ik immers eerst begrijpen wat ik lees. En waar een wil is, is een weg. Gelukkig krijg ik hulp van mijn specialistische collega’s.

   

  Deel dit!

  jos verdaasdonk
  The author didn't add any Information to his profile yet.

Stuur een reactie

*


© Copyright PassworD text fusion