Blog

 • Grenzeloos statiegeld

  Grenzeloos statiegeld

  Door in Blog print

  Goed geregeld

  Afgelopen zomer vakantie gevierd in Scandinavië. De reis ging via Duitsland en Denemarken naar Zweden, Noorwegen, weer terug via Denemarken en Duitsland. Mooie wereld. Veel is goed geregeld.

  Tijdens zo’n (kampeer)reis koop je het een en ander, je eet, je drinkt. Je krijgt afval. Een calvinistische Nederlander past zich aan en brengt zijn afval naar de plaatselijke milieustraat. Die uitdijt naarmate je noordelijker komt. Plastic hard en zacht, karton en papier apart, blik met en zonder statiegeld.

  Elke automaat is anders

  Frisdrank zit vaak in statiegeldflessen. Van thuis hadden we nog een fles cola van het bekende merk bij ons. Als je kampeert heb je niet veel ruimte over. Je wisselt die flessen dus in bij de supermarkt zodra ze leeg zijn. Denk je.
  Een Zweedse statiegeldmachine blieft geen Nederlandse colafles en spuugt deze uit. Wat is er Nederlands aan? De tekst op het etiket, dacht ik. Etiket eraf gehaald, hetzelfde resultaat. Fles weer meegenomen. In Noorwegen aangekomen hadden we nog een fles Fanta met Zweeds etiket. Zelfde verhaal.
  Terug in Denemarken met een Nederlandse colafles zonder etiket, een Zweedse en een Noorse Fantafles mét etiket naar de buurtsuper: leek goed te gaan, de flessen werden niet uitgespuugd. Maar, er kwam ook geen bonnetje.

  Thuis kan het wel

  Restant thuis bij de eigen vertrouwde AH ingeleverd. Zonder of met etiket, met Zweeds, Noors of Deens opschrift, maakte niet uit. En 25 cent per fles is ook nog meer dan welke Scandinavische 2 kronen dan ook. Heeft het Unicef-spaarpotje er ook nog wat aan.

  Deel dit!

  joan nienhuis
  The author didn't add any Information to his profile yet.

Stuur een reactie

*


© Copyright PassworD text fusion