Geen categorie

 • Een feestpakket aan liedteksten

  Een feestpakket aan liedteksten

  Door in Geen categorie print

  Even een ontboezeming…
  Ik wou dat ik net zulke mooie teksten kon schrijven als Jan Rot.
  Ik kan echt kwijlen boven de hertaling van Tommy of van, om zomaar eens een paar ouwe hits te pakken, Bridge over troubled water (“Plank over zeven sloten”) of Only the lonely (“Oma in coma”). Waarom vind ik die teksten nou zo mooi?

  Gewoon en bijzonder tegelijk
  Op de eerste plaats zijn ze zo heerlijk gewoon. Je snapt ze meteen. Geen ingewikkelde woorden of zinnen. Gewone taal. Zoals wij met zijn allen dag in dag uit praten met elkaar. Gewoon even twee tegenstellingen:
  De zoute zee slaakt een diepe zilte zucht
  boven het vlakke land trilt stil de warme lucht

  iemand slaat soms onverwacht maar zeker op de vlucht

  alarmfase twee is hier nauwelijks nog berucht

  of
  Oh Heer, geef ons heden een Mercedes-Benz
  De buurt rijdt in Porsches

  Duur is de tendens

  Ik werk me te pletter, wie helpt me, geen mens

  Oh Heer, geef ons heden een Mercedes-Benz

  Klankwondertjes
  Als ikzelf een liedtekst schrijf, let ik er speciaal op dat de combinatie van klanken in de tekst goed te zingen moeten zijn. Niet teveel van die harde Nederlandse g’s bijvoorbeeld. En dan… dan komt gewoon deze tekst van Jan Rot voorbij:
  Op een dag komt de dag dat je lacht om wat lang zo belangrijk was
  Hoe je alles zag en alles wat je dee en dacht.
  Bijzonder van originaliteit. Wondertjes van klank. Vol van Nederlandse a’s. Maar ook vol van g’s. Geen enkel zingprobleem. Hoe krijg je het bij mekaar geraapt? Alsof het als van nature bij mekaar hoort. Of we hier allemaal al op hadden zitten wachten. Op deze simpele logica. Dan wou ik dat ik die tekst geschreven had.

  Taalvondsten
  Stel, je moet een tekst schrijven over het nieuws in de krant dat een ongeneeslijk zieke flipperaar als door een wonder is genezen. Wat hoor je dan te schrijven?
  Extra! Extra!
  Vers van de persen

  Koning flipper zet de dokters op tilt

  Niet alleen een spel met klanken (“vers van de persen”), maar ook een wereld aan woordvondsten (“Koning flipper zet de dokters op tilt”). En dat in dertien woorden! Uniek in zijn simpelheid. (Uit: Tommy)

  Ik vind dat ik best aardige liedteksten kan schrijven. Willem en ik hebben samen de teksten geschreven voor de rockopera Dromen, Denken, Durven, Doen bijvoorbeeld. Maar naast de hertaler van de Matthaus Passion, van Riders on the Storm en Bohemian Rapsody past vooral bescheidenheid.

   

  Deel dit!

  Joke Zwaal
  passie voor mensen | taal | innovatie | communicatie | ICT | teksten

Stuur een reactie

*


© Copyright PassworD text fusion